Tuesday, November 2, 2010

Ameritron 811xx modificatie

Sinds kort zijn de paneelmeters van de Ameritron 811xx lineairs verlicht met leds in plaats van lampjes.
Dat is een hele verbetering, want de lampjes gingen nogal snel stuk en waren niet even simpel te vervangen.
Mijn Ameritron 811Hx kocht ik gebruikt met een defect lampje in de paneelmeters.
Ik wilde dat in een keer goed aanpakken en heb toen zelf de lampjes vervangen door blauwe leds, die gaan niet meer stuk en het ziet er nog eens mooi uit ook!
Wel een waarschuwing vooraf; er komen hoge spanningen in lineairs voor, dus voordat je in de lineair aan de slag gaat ALTIJD de boel ontladen! Doe dat als volgt; stekker uit het stopcontact, open de kap van de lineair, neem een lange schroevendraaier en houdt deze tegelijkertijd tegen het chassis en de anode van de buizen. Nu kun je veilig werken. Zoals gezegd de lampjes vervangen is nogal een klusje. Soldeer de draden van de paneelmeters los, schroef dan het plaatje welke de meters op zijn plaats houdt los en haal de meters uit het chassis. Open nu voorzichtig de paneelmeter (met een dun schroevendraaiertje oid) en haal het doorzichtige deel los van de meter. Nu zie je er het (draad)lampje inzitten wat je voorzichtig lossoldeert.
Neem nu een Led en buig de pootjes zo dat de Led onderin de meter valt, anode aan de rechterkant.
Soldeer de led er weer voorzichtig in. Check of alles goed zit en klik de meter weer in elkaar.
Dit doe je bij beide meters. Nu bouw je de meters weer in het chasis, en je soldeert een voorschakelweerstand in de 12 volts voeding voor de leds. Zo'n 50 ohm per volt, even proefondervindelijk vaststellen wat je zelf mooi vind. Kap er weer op schroeven en klaar is kees.
Suc6!
(Update 5-11-2010)
Blijkbaar zijn er meer mensen op dit idee gekomen en proberen het zelfs te gelde te maken!
Kijk op deze link waar je een behoorlijk bedrag betaald voor 2 leds, weerstand en stukje plakband!
http://cgi.ebay.de/Ameritron-Meter-Lamp-Light-LED-Replacement-Set-Blue-/150507226197?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230aee0455

No comments:

Post a Comment